Blog > Komentarze do wpisu

odczarowany szpinak w ciepłej przekąsce

Do tej szybkiej, ciepłej przekąski postanowiłam użyć szpinaku. Niegdyś nielubiany, niechętnie jedzony dziś został odczarowany. Podany w nowej, ciekawej formie zachęci każdego do spróbowania.

Składniki:

  • 1op. ciasta francuskiego,
  • szpinak mrożony lub świeży,
  • pestki dyni,
  • 3 ząbki czosnku,
  • jogurt grecki,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię skropioną oliwą wrzucamy szpinak. Po chwili dodajemy przeciśnięte 2 ząbki czosnku, garstkę pestek dyni. Zalewamy połową szklanki wody i 5 łyżkami jogurtu greckiego. Doprawiamy sporymi szczyptami soli i pieprzu. Gdy szpinak będzie gotowy studzimy go, tak by był letni.

Ciasto francuskie tniemy na kwadraty ok. 4x4cm. Nakładamy szpinak na środek kwadracików i formujemy koperty*. Tak przygotowane przekąski pieczemy w temp. 220 stopni przez 15 minut.

 ciastozeszpinakiem1

Smacznego! :)

Przekąski sylwestrowe Discomfort food Discomfort food

 

*Moja przyjaciółka zrobiła pierożki, a nie koperty i także wyszły świetne. :) 

poniedziałek, 28 grudnia 2015, szybkieprostesmaczne

Polecane wpisy

Komentarze
2015/12/29 17:44:21
Szybkie i łatwe, i na pewno bardzo dobre. Warto wypróbować.
Dziękuję za udział w akcji "Przekąski sylwestrowe" :)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Tasty Query - recipe search engine