Blog > Komentarze do wpisu

wigilijne pierogi Babci Stasi

Moja kochana Babcia pierogi robi kilka razy w roku. Zawsze jednak są to ruskie. Na wigilię zarezerwowane są pierogi z kapustą i grzybami, robione na formie. Mają sześciokątny kształt*, zawsze są smażone i jest ich duży zapas. To najcudowniejsze pierogi, czekam na nie cały rok. Mają w sobie dużo serca i pracy Babci, żadne inne nie smakują jak te.

Składniki:

  • 1kg mąki,
  • 1 jajko,
  • letnia woda (ok. 300ml),
  • 600 gr kapusty kiszonej,
  • sporo suszonych grzybów,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • pieprz, 
  • sól,
  • przyprawa do dań z kapusty,
  • cebula.

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, wbijamy jajo i dolewamy letniej wody, aby wyrobić ciasto.

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odlewamy wodę 2 razy. Za trzecim razem wodę zostawiamy na około 30 minut.

Kapustę przelewamy, aby nie była zbyt kwaśna. Gotujemy ją około 1,5 godziny z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Odlewamy wodę. Podsmażamy sporą ilość cebuli, wrzucamy kapustę, sypiemy przyprawy. Dodajemy posiekane grzyby. 

Gdy farsz będzie gotowy rozwałkowujemy ciasto, przygotowujemy je w kształt na pierogi. Nadziewamy farszem i gotujemy ok. 8 minut.

Przed wigilią podsmażamy najlepsze pierogi na świecie. :)

DSC_1211

Smacznego!

*babcia ma specjalną stolnicę/formę, pierogi wychodzą z niej sześciokątne, ja robię bez stolnicy z przepisu babci i także wychodzą przepyszne. :)

Nie ogarniam aparatu i jego ostrości, przepraszam za te nieogarnięte foto. ;)

Pierogi na Wigilię II edycja Wytrawne potrawy wigilijne

sobota, 26 grudnia 2015, szybkieprostesmaczne

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Tasty Query - recipe search engine