Blog > Komentarze do wpisu

chili con carne

Po 1,5 miesięcznej przerwie w prowadzeniu bloga wracam z cudownym daniem na kolację z drugą połówką, przyjaciółmi czy rodziną. Chili con carne, danie barwne i pikantne. Niesamowicie wygląda na talerzu, zachwyca smakiem i prostotą wykonania. U mnie podane z ryżem i z dodatkiem kukurydzy. Kukurydzy nie dodaje się do oryginalnego chili con carne, mi wpadła w ręce i nadała wesołej barwy całemu daniu.

Składniki:

  • 0,5 mięsa wieprzowo-wołowego,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • puszka pomidorów,
  • 1,5 puszki fasoli czerwonej,
  • puszka kukurydzy,
  • chili,
  • kurkuma,
  • olej,
  • oregano,
  • 2 woreczki ryżu.

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię skropioną olejem wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy mięso, obsypujemy szczyptą chili i sporą szczyptą kurkumy. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy drobno pokrojone pomidory. Po około 10 minutach duszenia doprawiamy solą, jeśli ktoś lubi mocno pikantne potrawy także pieprzem. Dodajemy kukurydzę, fasolę czerwoną i oregano, trzymamy na ogniu ok. 2 minut. Podajemy z ryżem.

 DSC_1616

 

DSC_16151 

Smacznego!

Bogatą ofertę superfoods posiada sklep www.sklepagnex.pl 

Superfood w Twojej kuchni Kulinarny garnek na winie czyli co się nawinie to w garnku :)

piątek, 19 lutego 2016, szybkieprostesmaczne

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Tasty Query - recipe search engine