RSS
piątek, 19 lutego 2016

Po 1,5 miesięcznej przerwie w prowadzeniu bloga wracam z cudownym daniem na kolację z drugą połówką, przyjaciółmi czy rodziną. Chili con carne, danie barwne i pikantne. Niesamowicie wygląda na talerzu, zachwyca smakiem i prostotą wykonania. U mnie podane z ryżem i z dodatkiem kukurydzy. Kukurydzy nie dodaje się do oryginalnego chili con carne, mi wpadła w ręce i nadała wesołej barwy całemu daniu.

Składniki:

  • 0,5 mięsa wieprzowo-wołowego,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • puszka pomidorów,
  • 1,5 puszki fasoli czerwonej,
  • puszka kukurydzy,
  • chili,
  • kurkuma,
  • olej,
  • oregano,
  • 2 woreczki ryżu.

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię skropioną olejem wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy mięso, obsypujemy szczyptą chili i sporą szczyptą kurkumy. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy drobno pokrojone pomidory. Po około 10 minutach duszenia doprawiamy solą, jeśli ktoś lubi mocno pikantne potrawy także pieprzem. Dodajemy kukurydzę, fasolę czerwoną i oregano, trzymamy na ogniu ok. 2 minut. Podajemy z ryżem.

 DSC_1616

 

DSC_16151 

Smacznego!

Bogatą ofertę superfoods posiada sklep www.sklepagnex.pl 

Superfood w Twojej kuchni Kulinarny garnek na winie czyli co się nawinie to w garnku :)

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Do tej szybkiej, ciepłej przekąski postanowiłam użyć szpinaku. Niegdyś nielubiany, niechętnie jedzony dziś został odczarowany. Podany w nowej, ciekawej formie zachęci każdego do spróbowania.

Składniki:

  • 1op. ciasta francuskiego,
  • szpinak mrożony lub świeży,
  • pestki dyni,
  • 3 ząbki czosnku,
  • jogurt grecki,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię skropioną oliwą wrzucamy szpinak. Po chwili dodajemy przeciśnięte 2 ząbki czosnku, garstkę pestek dyni. Zalewamy połową szklanki wody i 5 łyżkami jogurtu greckiego. Doprawiamy sporymi szczyptami soli i pieprzu. Gdy szpinak będzie gotowy studzimy go, tak by był letni.

Ciasto francuskie tniemy na kwadraty ok. 4x4cm. Nakładamy szpinak na środek kwadracików i formujemy koperty*. Tak przygotowane przekąski pieczemy w temp. 220 stopni przez 15 minut.

 ciastozeszpinakiem1

Smacznego! :)

Przekąski sylwestrowe Discomfort food Discomfort food

 

*Moja przyjaciółka zrobiła pierożki, a nie koperty i także wyszły świetne. :) 

niedziela, 27 grudnia 2015

Uwielbiam śledzie w każdej postaci, ale ... muszą być przygotowane przez Dziadka Edka! :) W tym roku urzekły mnie śledzie w śmietanie z cebulką, groszkiem i kukurydzą.

Składniki:

  • 0,5 kg filetów śledzia,
  • 1,5 szkl. gęstej śmietany,
  • garść kukurydzy,
  • garść groszku,
  • 1 średnia cebula,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Śledzie płuczemy, tniemy w nieduże prostokąty i wkładamy do półmiska. Cebulę obieramy, siekamy drobno i dokładamy do śledzia. Dodajemy śmietanę, kukurydzę, groszek. Doprawiamy pieprzem do smaku. 

Danie najlepiej jest robić kilka godzin przed podaniem, aby się przegryzło. :)

DSC_12421

Smacznego!

Wytrawne potrawy wigilijne

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Tasty Query - recipe search engine