RSS
poniedziałek, 30 listopada 2015

Na imprezie u znajomych spróbowałam tej sałatki i musiałam podzielić się nią z Wami. Odtworzyłam dzieło Natalii, mam nadzieję, że Wam także zasmakuje! :) Od dziś to moja ulubiona kolacja - lekka sałatka z moim ukochanym serem fetą. Jej głównym atutem jest to, że pasuje do mięs z grilla, wielu obiadów i sprawdzi się także na imprezach. Świetnie komponuje się z ciemnym pieczywem. :) 

Składniki:

  • 120g. sera feta,
  • 200g. pomidorków koktajlowych,
  • 1 długi ogórek,
  • 1/3 ulubionej sałaty (u mnie masłowa).

Przygotowanie:

Ser kroimy w kostkę, pomidorki na 4 części. Ogórka tniemy w plastry, a następnie na 4 części, sałatę siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. :)

DSC_1112

Smacznego!

 

Menu dla diabetyka Proste surówki - jesień 2015 Jesień pełna warzyw Sałatki na jesienne wieczory Kuchnia wegetariańska i wegańska

21:49, szybkieprostesmaczne
Link Komentarze (1) »
sobota, 28 listopada 2015

Pyszna i rozgrzewająca skandynawska, a dokładnie duńska zupa krem. Robiona z przepysznego pora ze śmietaną i serkiem topionym. Idealna na okres jesienno-zimowy dla wszystkich wielbicieli kuchni wegetariańskiej. :)

Składniki:

  • 1,5 l. bulionu warzywnego,
  • 4 białe części pora,
  • 2 małe cebule,
  • gęsta śmietana, 
  • masło,
  • 1 "baton" serka topionego śmietankowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • grzanki lub groszek ptysiowy.

Przygotowanie:

Obieramy cebule, siekamy i szklimy w większym garnku na rozgrzanym maśle, dorzucamy pociętego w plastry pora. Całość zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Doprawiamy solą i szczodrą szczyptą pieprzu do smaku. Gotujemy do miękkości pora ok. 15 minut. Dodajemy serek topiony, gdy całkowicie się rozpuści wlewamy 3/4 szklanki śmietany. Miksujemy na gładki krem i posypujemy grzankami lub groszkiem ptysiowym. :) 

 DSC_1085

Smacznego! :)

Zimowy Obiad Zupa na jesień - edycja 2 Jesień pełna warzyw Zimowy obiad wegeKuchnia wegetariańska i wegańska Kuchnia skandynawska 2015  Kuchnia skandynawska 2015 Jesienne zupy

środa, 25 listopada 2015

Zielona wegetariańska zupa krem z zielonej papryki i cukinii, kolorem przywołuje trochę wiosennego ciepła. :)

Składniki:

  • 1,5 l. bulionu warzywnego,
  • 2 zielone papryki,
  • 2 małe cukinie,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

 DSC_0964

Przygotowanie: 

Cebulkę obieramy i siekamy, papryki i cukinie kroimy na większą kostkę. Wrzucamy całość do garnka z odrobiną oleju, doprawiamy tymiankiem. Całość przerzucamy do gotującego się bulionu warzywnego. Gotujemy do miękkości warzyw, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy na gładki krem. :)

DSC_0965

Smacznego! :)

 

Menu dla diabetyka Menu dla przyszłej mamy Jesienne zupy Kuchnia wegetariańska i wegańska Zupa na jesień - edycja 2 Jesień pełna warzyw

 
1 , 2
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Tasty Query - recipe search engine