RSS
środa, 30 września 2015

Kolejna szybka przekąska z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Tym razem z cynamonowymi jabłuszkami. :) 

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego,
  • słoiczek jabłek,
  • cynamon.

 

Ciasto tniemy na kwadraciki 4x4cm., nakładamy jabłka z cynamonem i zawijamy w rogaliki. Wstawiamy na 220st do piekarnika i po 15 minutach nasza przekąska jest gotowa. :)

DSC_0366

Smacznego! ;)

 

Jabłko z cynamonem 2015Jesienne słodkości!Jesienne Superfoods

poniedziałek, 28 września 2015

Pyszna, mega szybka jesienna przekąska, najlepiej smakuje gdy powidła są domowej roboty. :) 

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego,
  • słoiczek powideł śliwkowych.

Ciasto tniemy na kwadraciki 4x4cm., smarujemy powidłami i zawijamy w rogaliki. Wstawiamy na 220st do piekarnika i po 15 minutach zajadamy się domowymi rogalikami, pyyyyycha! :)

 DSC_0226

Smacznego!

 

Jesienne słodkości! Czas na śliwki Czas na śliwki

niedziela, 27 września 2015

Dzisiejszy przepis co prawda nie jest szybki, ale za to prosty i smaczny. Najsmaczniejszy, przepyszny, babciny! :)

Składniki:

  • 3kg śliwek
  • i .... to tyle! ;)

Chuchamy i dmuchamy, aby się nie przypaliło! ;) Jeśli już tak się stanie, delikatnie przekładamy masę do drugiego gara.

sliwki

Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wyciągamy pestki. Połówki śliwek wrzucamy do gara, mój akurat mieści 3 kg, jeśli Wasz pomieści więcej to zachęcam do zrobienia jak największej ilości. ;) Jeśli śliwki są mało soczyste dodajemy kilka łyżek wody.

Na garnek nakładamy pokrywkę i na małym/średnim ogniu dusimy około godziny, następnie zdejmujemy pokrywkę i smażymy kolejne 3,5 godziny na malutkim ogniu. Właśnie podczas smażenia musiałam zmieniać garnek 3 razy, na szczęście straty malutkie. ;) Po tym czasie powidła wyłączamy i zostawiamy bez przykrycia na noc. Podczas gotowania/smażenia śliwki mieszamy co 10 minut drewnianą łyżką.

 powidla

Następnego dnia podgrzewamy nasze prawie powidła i znów smażymy około 4 godzin. Nasze powidła gęstnieją, więc mieszamy je coraz częściej. Odstawiamy bez przykrycia na 3 godziny. Ponownie smażymy 3-4 godziny. Powidła prosto z gara przekładamy do słoiczków i ustawiamy do dołu wieczkiem.

 powidla_2

Czas na śliwki Róbmy przetwory! Czas na śliwki Jesienne słodkości!

 
1 , 2 , 3 , 4
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Tasty Query - recipe search engine