RSS
niedziela, 25 października 2015

Dziś mamy światowy dzień makaronu! Więc dziś na obiad makaron cannelloni nadziewany mięsem mielonym w sosie pomidorowo-paprykowym. 

Składniki:

  • 1op. makaronu cannelloni (ok. 200g.),
  • 500g. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • przyprawa do mięsa mielonego,
  • bułka ziarnista,
  • jajo,
  • 3 średnie papryki czerwone,
  • 2 puszki pomidorów bez skórek,
  • 1 kostka rosołowa,
  • zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

Najpierw zabieramy się za sos. Do 1,25l. wrzątku wrzucamy pokrojone papryki. Gotujemy do miękkości, dodajemy pomidory, zioła prowansalskie i kostkę rosołową. Podgotowujemy chwilę i miksujemy tak, aby zostały niewielkie kawałki warzyw.

Mięso mielone doprawiamy wedle uznania przyprawą do mięsa mielonego, dodajemy 1 jajo i 1 namoczoną bułkę z ziarnami. Cannelloni nadziewamy przygotowanym mięsem, wykładamy na szkło i zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika na 200st., przez 35 minut na dolnej spirali, po tym czasie przełączamy na grzanie górne i dolne i pieczemy 15-20 minut.

Wykonanie jest na prawdę szybkie, a danie smakuje przepysznie. :)

DSC_0743

 

Smacznego!

Światowy Dzień Makaronu 2015 Jesień pełna warzyw

sobota, 24 października 2015

Uwielbiam piec ciasta, jesień to najlepsza pora na chwile w kuchni. :)

Składniki:

  • 4 gruszki,
  • 1,5 szkl. mąki,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 3 jaja,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szkl. oleju.

Przygotowanie:

Gruszki obieramy i kroimy w niewielką kostkę. 

Jaja ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, olej i proszek do pieczenia. Połowę gotowej masy przekładamy do okrągłej blachy, wsypujemy gruszki i zalewamy drugą połową. Pieczemy w 180st. przez 50 minut. 

DSC_0709

Smacznego!

Menu dla przyszłej mamy Jesienne słodkości!

10:58, szybkieprostesmaczne
Link Komentarze (1) »
środa, 21 października 2015

Pomysł na zupę krem z brokułów wpadł na mnie nagle w sklepie. Zobaczyłam brokuły i od razu wiedziałam jak je wykorzystać. :)

Składniki:

  • 1,25l. bulionu warzywnego,
  • 0,5 kg różyczek brokułów,
  • 2 duże ziemniaki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Do gorącego bulionu warzywnego wrzucamy umyte różyczki brokułów i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, miksujemy na gładki krem. Możemy podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. :)

 DSC_0693

Smacznego!

Menu dla przyszłej mamy Jesień pełna warzyw Grzyby i warzywa jesienne. 2015 Wegetariański obiad V Jesienne zupy

 
1 , 2 , 3 , 4
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Tasty Query - recipe search engine