RSS
niedziela, 27 grudnia 2015

Barszcz wigilijny i pierogi to moje ulubione potrawy w to święto. Dziś postanowiłam opisać barszcz z pieczonych buraków. Idealny smak, barwa i zapach. :)

Składniki:

  • 6 średnich buraków,
  • 2l. wywaru warzywnego,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • folia aluminiowa.

Przygotowanie:

Buraki owinięte folią aluminiową wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180st. pieczemy tyle, aby były jeszcze al dente. 

Obrane i wystudzone kroimy w kostkę i wrzucamy do wcześniej przygotowanego wywaru warzywnego. Gotujemy około 30 minut. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. 

DSC_1209

Smacznego!

Wytrawne potrawy wigilijne

Jeszcze raz przepraszam za jakość zdjęć, aparat mi szwankuje z ostrością i nie umiem tego ogarnąć.

sobota, 26 grudnia 2015

Moja kochana Babcia pierogi robi kilka razy w roku. Zawsze jednak są to ruskie. Na wigilię zarezerwowane są pierogi z kapustą i grzybami, robione na formie. Mają sześciokątny kształt*, zawsze są smażone i jest ich duży zapas. To najcudowniejsze pierogi, czekam na nie cały rok. Mają w sobie dużo serca i pracy Babci, żadne inne nie smakują jak te.

Składniki:

  • 1kg mąki,
  • 1 jajko,
  • letnia woda (ok. 300ml),
  • 600 gr kapusty kiszonej,
  • sporo suszonych grzybów,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • pieprz, 
  • sól,
  • przyprawa do dań z kapusty,
  • cebula.

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, wbijamy jajo i dolewamy letniej wody, aby wyrobić ciasto.

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odlewamy wodę 2 razy. Za trzecim razem wodę zostawiamy na około 30 minut.

Kapustę przelewamy, aby nie była zbyt kwaśna. Gotujemy ją około 1,5 godziny z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Odlewamy wodę. Podsmażamy sporą ilość cebuli, wrzucamy kapustę, sypiemy przyprawy. Dodajemy posiekane grzyby. 

Gdy farsz będzie gotowy rozwałkowujemy ciasto, przygotowujemy je w kształt na pierogi. Nadziewamy farszem i gotujemy ok. 8 minut.

Przed wigilią podsmażamy najlepsze pierogi na świecie. :)

DSC_1211

Smacznego!

*babcia ma specjalną stolnicę/formę, pierogi wychodzą z niej sześciokątne, ja robię bez stolnicy z przepisu babci i także wychodzą przepyszne. :)

Nie ogarniam aparatu i jego ostrości, przepraszam za te nieogarnięte foto. ;)

Pierogi na Wigilię II edycja Wytrawne potrawy wigilijne

czwartek, 10 grudnia 2015

Zmobilizowałam się do własnoręcznych prezentów na mikołajki. Ciasteczka gwiazdeczki posypane karmelową posypką decorada firmy delecta zachwyciły smakiem i wyglądem. :)

Składniki:

  • 250 gr. mąki pszennej,
  • 50 gr. cukru,
  • 50 gr. masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajo,
  • spora szczypta cynamonu,
  • łyżeczka kakaa,
  • posypka karmelowa decorada firmy delecta.

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do misy, wbijamy jajko, dodajemy cukier, masło lub margarynę, cynamon, kakao i proszek do pieczenia. Ugniatamy i dzielimy na 2 części. Wałkujemy i za pomocą foremek robimy ciasteczka. Układamy na papierze do pieczenia. Wstawiamy na 180 st. do piekarnika i czekamy ok. 10-15 min. , posypujemy karmelem decorada od delecty. :)

DSC_1158

DSC_11551

Smacznego!

https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Prezenty na Mikołajki II Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie… Dobrze wypieczone święta

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Tasty Query - recipe search engine