RSS
czwartek, 05 listopada 2015

Zatęskniłam za szpinakiem w śmietanie, jednak w wersji z kaszą kuskus i ... serem fetą robiłam go po raz pierwszy. Właśnie to połączenie stało się moim ulubionym, więc zachęcam do spróbowania. :)

Składniki:

  • 1 op. kaszy kuskus,
  • 1 op. szpinaku mrożonego,
  • 1 mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek śmietany 18%,
  • 0,5 szkl. wody,
  • masło
  • pieprz,
  • ser feta.

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy zamrożony szpinak. Gdy szpinak się całkowicie rozmrozi dodajemy przeciśnięty czosnek i posiekaną cebulkę. Po chwili wlewamy pół szklanki wody. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku po czym dusimy ok. 10-15 minut. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Fetę kroimy w kwadraciki i układamy na gotowe danie. :)

 DSC_0877

Smacznego!

Patelnie do smażenia niskotłuszczowego można nabyć w sklepie internetowym www.sklep.dajar.pl 

  Kasza niejedno ma imię i oblicze Ambitnie i zdrowo (Ser)wujemy! Sery o każdej porze dnia i nocy Menu dla przyszłej mamy

środa, 04 listopada 2015

Pikantna rozgrzewająca zupa to właśnie to czego potrzeba nam jesienią. Inspirowałam się niezwykłą kuchnią tajską, jednak to moja luźna interpretacja. :)

Składniki:

  • 2l. bulionu warzywnego,
  • 2 puszki pomidorów bez skórek,
  • 400g. soczewicy czerwonej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • chili.

Przygotowanie:

Gotujemy bulion warzywny i nie wyciągamy z niego włoszczyzny. Dodajemy 400g. soczewicy czerwonej. Po 7-10 minutach, gdy soczewica będzie miękka dodajemy pomidory i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy solą i chili. 

 DSC_08721

Smacznego!

Kuchnia tajska 2015 Kuchnia tajska 2015 Jesień pełna warzyw Jesienne zupy Zupa na jesień - edycja 2

17:29, szybkieprostesmaczne
Link Komentarze (1) »
niedziela, 25 października 2015

Dziś mamy światowy dzień makaronu! Więc dziś na obiad makaron cannelloni nadziewany mięsem mielonym w sosie pomidorowo-paprykowym. 

Składniki:

  • 1op. makaronu cannelloni (ok. 200g.),
  • 500g. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • przyprawa do mięsa mielonego,
  • bułka ziarnista,
  • jajo,
  • 3 średnie papryki czerwone,
  • 2 puszki pomidorów bez skórek,
  • 1 kostka rosołowa,
  • zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

Najpierw zabieramy się za sos. Do 1,25l. wrzątku wrzucamy pokrojone papryki. Gotujemy do miękkości, dodajemy pomidory, zioła prowansalskie i kostkę rosołową. Podgotowujemy chwilę i miksujemy tak, aby zostały niewielkie kawałki warzyw.

Mięso mielone doprawiamy wedle uznania przyprawą do mięsa mielonego, dodajemy 1 jajo i 1 namoczoną bułkę z ziarnami. Cannelloni nadziewamy przygotowanym mięsem, wykładamy na szkło i zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika na 200st., przez 35 minut na dolnej spirali, po tym czasie przełączamy na grzanie górne i dolne i pieczemy 15-20 minut.

Wykonanie jest na prawdę szybkie, a danie smakuje przepysznie. :)

DSC_0743

 

Smacznego!

Światowy Dzień Makaronu 2015 Jesień pełna warzyw

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Tasty Query - recipe search engine