RSS
wtorek, 13 października 2015

Puree z dyni, które można zamrozić i znacznie ułatwi nam pieczenie dyniowych muffinków i ciast. :)

Składniki:

  • pół średniej dyni pokrojonej w kostkę,
  • zioła prowansalskie,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka miodu.

Przygotowanie:

Pokrojoną dynię wykładamy na szklane naczynie. Oprószamy przyprawami i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180st. na 40 minut. Przygotowaną dynię przekładamy do garnka, dodajemy łyżeczkę miodu i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. :) 

Moje puree miało posłużyć do dyniowego ciasta, jednak narzeczony zdecydował inaczej i zjadł zanim się spostrzegłam. ;)

 pureezdyni

Smacznego!

Sposób na dynię 2015 Jesień pełna warzyw Sposób na dynię 2015 Jesienne Superfoods

19:29, szybkieprostesmaczne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 10 października 2015

Uwielbiam pieczenie ciast! Szczególnie tych z wykorzystaniem mojej domowej pracy, w tym wypadku domowych powideł. :)

Składniki:

  • słoiczek powideł (250),
  • 1,5 szkl. mąki,
  • 1 szkl. cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szkl. oleju,
  • 3 jaja.

Przygotowanie:

Cukier ucieramy z jajami. Dodajemy mąkę, olej i proszek do pieczenia. 

Połowę masy przelewamy do okrągłej blaszki, nakładamy powidła i zakrywamy drugą połową masy.

Pieczemy w temp. 180st. przez 35 min., zmniejszamy temperaturę do 170st., i pieczemy kolejne 25 min. :)

DSC_0551

Smacznego!

Czas na śliwki Jesienne słodkości! Czas na śliwki

20:53, szybkieprostesmaczne
Link Komentarze (1) »
wtorek, 06 października 2015

Ostatnio zaczęłam rozwijać skrzydła w kuchni wegetariańskiej! Jestem z siebie mega dumna, bo garnek zupy znikł w dosłownie chwilkę! Mojemu narzeczonemu, który uwielbia mięso i niechętnie jadł obiady bezmięsne baaardzo smakowało. :)

Składniki: 

  • 4 szkl. (moczonej 12h) zielonej soczewicy,
  • 2 puszki pomidorów bez skórek,
  • 3 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2l. bulionu warzywnego,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 woreczek kaszy jaglanej.

Przygotowanie:

W garnku na oliwie szklimy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy soczewicę. Podsmażamy chwilkę i przekładamy do garnka z gorącym bulionem. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gdy soczewica zmięknie (25-30min.) dodajemy pokrojone pomidory. Gotujemy 10 minut. Dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

DSC_0387

Smacznego!

Wegetariański obiad V

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Tasty Query - recipe search engine